Elk jaar schakelen we over van zomer- naar wintertijd. Het terugzetten van de klok heeft niet alleen invloed op mensen, maar ook op huisdieren. Honden en katten kunnen echt hinder ervaren van het verzetten van de klok.
Hoe reageert je hond op wintertijd?
Honden leven vaak volgens een vast dagelijks ritme. Ze zijn gewend aan bepaalde tijden voor eten, wandelen en slapen. Als je deze momenten met een uur verschuift, kan dit verwarring veroorzaken. Je hond moet ineens langer wachten en begrijpt niet waarom.
Ze hebben interne biologische klok die ineens aangepast moet worden. Dit kan invloed hebben op hun gedrag, energie en eetlust. Honden worden bijvoorbeeld onrustig als ze denken dat het tijd is om naar buiten te gaan, maar nog moeten wachten.
Ook kijken honden naar hun baasje. Als jij door de tijdsverandering uit je ritme raakt, merkt je hond dit vaak en raakt hij ook van slag.
Hoe reageert je kat op tijdsverandering?
Katten zijn vaak wat onafhankelijker dan honden en volgen vaak meer het daglicht. Veel huiskatten leven op een wisselend schema. Ze eten vaak wanneer ze willen en slapen wanneer het hun uitkomt. Hierdoor merken deze katten de klokverandering vaak minder dan honden.
Toch kunnen katten ook van slag raken. Wanneer jij als baasje ineens een ander ritme hebt of wanneer de vaste voedertijden veranderen.
Hoe maak je de overgang makkelijker voor je huisdier?
Om de overgang naar de wintertijd voor je huisdier soepel te laten verlopen, kun je het schema van je hond of kat geleidelijk aanpassen. Je verschuift de tijden voor eten en wandelen elke dag een paar minuten. Zo wennen je hond of kat langzaam aan het nieuwe ritme en voorkom je stress.